Zajímá vás, jak u nás vaříme? Tak to jste tu správně! Najdete tu recepty, které naše kozí babička Iva buď vymyslela, nebo si je poupravila anebo ty, které jsou u nás nejoblíbenější.  Vyzkoušejte si některé z nich doma, uvidíte, že vám zachutnají! :-)

 

 

Mangoldové závitky

Suroviny: 8 velkých listů mangoldu, 2 rohlíky, 50 ml kozího mléka, ½ lžičky majoránky, lžíce petrželové nati, 2 vajíčka, 100 g čerstvého kozího sýru, 4 vrchovaté lžíce vařené rýže, sůl  a pepř na dochucení, 50 ml oleje na pánev.

Postup: Otrhané a omyté listy mangoldu zbavíme řapíků, jsou-li příliš tvrdé nebo křehké, tak je krátce můžeme spařit v páře a necháme okapat a zchladit. Připravíme náplň tak, že namočíme nakrájené rohlíky do mléka, když změknou vmícháme vajíčka, majoránku, petržel, sůl a pepř a na závěr jemně nakrájený sýr. Touto hmotou plníme listy, pak je zabalíme a klademe vedle sebe na pánev na olej. Pečeme zakryté poklicí asi 15 minut, otáčíme. Podáváme s vařenou rýží.

 

 

Krémová Hokkaido polévka

Suroviny: 1 středně velká dýně, 2 mrkve, 1 petržel, malý celer, 1 cibule, sůl, petrželová nať, ½ lžičky mleté skořice, špetka mletého nového koření, špetka chilli nebo lžička mletého zázvoru.

Postup: Hokkaido okrájíme a zbavíme semen a vnitřních vláken. Do asi 1,5 l vroucí vody vsypeme veškerou očištěnou nakrájenou zeleninu a uvaříme. Vše rozmixujeme a dle chuti osolíme, přidáme mletou skořici, chilli a špetku nového koření. Chilli lze nahradit mletým zázvorem. Na talíři podáváme s jemně nakrájenou petrželovou natí. Polévka je velmi chutná.

 

 

Hokkaido rizoto

Suroviny:1 středně velká dýně, 2 mrkve, 3 lžíce zeleného hrášku, 1 cibule, 10 česnekových výhonků, čerstvé houby 100 g, 250 g rýže, sůl, 2 lžíce panenského olivového oleje, 3 hřebíčky.

Postup: Uvaříme rýži ve slané vodě s hřebíčky. Očištěnou tykev, mrkev, výhonky a houby pokrájíme na malé kousky, podusíme ve vodě. Do uvařené rýže vmícháme připravenou zeleninu na rizoto. Ochutíme solí a na talíři pokapeme olivovým olejem.

 

 

Zapečené brambory s Hokkaido dýní

Suroviny: 3 velké brambory, 1 dýně Hokkaido (1kg), lžička majoránky, sůl, 4 větší stroužky česneku, případně na dochucení špetka chilli.

Postup: Dýni oloupeme, odstraníme dužninu se semínky, nastrouháme nebo nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a stejným způsobem zpracujeme na plátky. Přidáme majoránku a česnek rozetřený se solí a vše rozmícháme a dáme na plech vytřený olejem a ještě lehce olejem pokapeme.

Pečeme v troubě asi 30 min. při 180°C

 

 

 

Vegetariánský špíz

Suroviny: 200 g čerstvých hub, 3 cibule, 300 g polotvrdého kozího sýra, 200 g tykve Hokkaido, sůl, 2 vejce, strouhanka a hladká mouka na obalování, olej na smažení.

Postup: Očištěnou tykev nakrájíme na malé plátky o průměru asi 3 cm a o síle max. 1 cm a krátce je spaříme. Houby očistíme, nakrájíme na kolečka, rovněž cibuli. Sýr také nakrájíme na plátky o průměru asi 3 cm. Vše střídavě napichujeme na špejli v délce asi 15 cm, osolíme (špejli necháme asi 1,5 cm přesahovat, aby z ní suroviny nepadaly). Špízy obalujeme v rozšlehaném vejci, hladké mouce a nakonec ve strouhance. Smažíme zprudka na oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci. Podáváme s vařenými brambory a okurkovým salátem.

 

 

Cuketový tatarák na topinky

Suroviny: 1 střední cuketa, 2 cibule, 2 vejce, 150 g strouhaného polotvrdého kozího sýru, sůl, panenský olivový olej a ostrý kečup na ochucení, špetka čerstvě umletého barevného pepře

Postup: Cuketu oloupeme, zbavíme dužniny a jemně nastrouháme, osolíme. Na pánvi zpěníme cibuli, přidáme cuketu, ze které je vymačkaná přebytečná voda, pepř, sůl a kečup a podusíme. Do podušené cukety vmícháme vejce a po zchladnutí strouhaný sýr. Potíráme na suché topinky potřené česnekem.

 

 

Cuketová paštika

Suroviny: 1 velká cuketa (400 g strouhané), 4 cibule, 4 stroužky česneku, 100 ml panenského oleje, 250 g hrubé mouky nebo strouhanky, 4 vejce, majoránka, hrst pokrájené petrželové natě, sůl, jedlá soda nebo 1 prášek do pečiva. (Na dochucení lze použít čerstvé bylinky podle vlastní chuti – nať yzopu, tymiánu, bazalka a pod.).

Postup: Cuketu oloupeme, zbavíme dužniny a hrubě postrouháme. Vmícháme pokrájenou cibuli, drcený česnek, olej, žloutky, sůl, posekanou petrželovou nať a další bylinky dle chuti, majoránku a na závěr zahustíme moukou s rozmíchanou sodou tak, aby vznikla hustá kaše a lehce vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a pečeme v troubě dokud není řádně propečené. Lze přidat krájenou šunku. Podáváme teplé nebo studené, nakrájené na díly, jako hlavní jídlo se zeleninovým salátem.

 

 

Pečené brambory s česnekovými výhonky

Suroviny: 1 kg brambor, 2 hlavičky česneku, 10 česnekových výhonků, 2 lžičky majoránky, 1 lžíce kmínu, 150 ml olivového oleje, 1 lžíce sladké papriky, sůl.
Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky silné max. 0,5 cm. Nastrouháme česnekové stroužky, nadrobno nakrájíme česnekové výhonky (čerstvé či mražené) a spolu s kořením a olejem řádně vmícháme do brambor. Rozložíme na pekáček nebo plech a dáme zapéci do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě asi ½ hodiny. Podáváme jako přílohu.

 

 

Bramborová pizza

Suroviny: 1 sáček bramborového těsta v prášku (nebo domácí bramborové těsto z 200 g brambor), 5 cibulí, ostrý kečup asi 100 ml, 3 lžičky oregana, kelímek čerstvého kozího sýru, 2 vejce, 150 ml mléka, 1 větší konzerva tuňáka v oleji, sůl.

Postup: Vypracujeme nepříliš husté bramborové těsto a rozvrstvíme jej na vymazaný menší až střední plech. Potřeme vrstvou kečupu, na to dáme rozmačkaného tuňáka s olejem a poklademe na kolečka nakrájenou cibulí. Poklademe na kolečka nebo plátky nakrájený kozí sýr. Posypeme oreganem a zalijeme mlékem smíchaným se solí a vajíčky. Dáme zapéci do středně vyhřáté trouby. Pečeme dokud nejsou okraje těsta jemně opečené.

Podáváme jako samostatné jídlo, vhodná příloha je hlávkový salát nebo salát z čínského zelí.

 

 

Kosmatice

Suroviny: 10 květů černého bezu na stopce, hladká mouka, 2 vejce, sůl a olej na smažení.

Postup: Z kvetoucího keře černého bezu otrháme celé čisté květy. Připravíme řídké těstíčko na obalování z vajec a hladké mouky, osolíme a rozšleháme vidličkou. Namáčíme květy v těstíčku tak, že je držíme za stopku a klademe vedle sebe na pánev, na rozpálený olej. Odstřihneme vyčnívající stopky květů a po krátkém osmahnutí z jedné strany otáčíme a rovněž osmahneme.

 

 

Kopřivová polévka

Suroviny: Mladé listy kopřiv 100 g, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá cibulka, 1 lžíce pohanky, 100 ml sladké smetany, sůl

Postup: Mladé listy kopřiv důkladně omyjeme, spaříme vroucí vodou a okapané jemně nakrájíme. Mrkev, petržel, celer a cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Vše, společně s pohankou vsypeme do vroucí vody a asi 20 minut vaříme. Když je zelenina měkká odstavíme a vmícháme smetanu, osolíme.

 

 

Pampeliškový salát

Suroviny: 150 g mladých výhonků smetánky lékařské, 1 zakysaná smetana, panenský olivový olej, jablečný ocet, sůl, cukr

Postup: Listy smetánky lékařské otrháme, důkladně omyjeme a pokrájíme na jemné nudličky. Spaříme pokrájenou cibuli a okapanou přidáme ke smetánce. Přidáme zakysanou smetanu, zakapeme olejem a rozmícháme. Ochutíme octem, solí a cukrem. Salát je výbornou přílohou nebo lze podávat samostatně.

 

 

Sýrovník

Suroviny: 0,5 kg kozího čerstvého sýra, ¼ l mléka, 4 celá vejce, 1 velká cibule, ¼ až ½  staršího chleba, hrst petrželové natě, špetka chilli, majoránka, sůl.

Postup: Do mléka krátce namočíme nakrájené kousky chleba, postupně přidáme veškeré na kousky nakrájený sýr, cibuli, petrželovou nať, vejce a ochutíme, rozmícháme a vložíme pečící papír do pekáčku. Pečeme v troubě při 180°C asi 20-30 min. Podáváme samotné, s vařenými bramborami nebo chlebem, výborný je i za studena.

 

 

Jablečný koláč

Suroviny: 1 sklenici cukru, 2 sklenice mouky, 1 sklenici kozího jogurtového mléka, 4 vejce, špetku jedlé sody, 1/2 sklenice oleje, jablka

Postup: Všechny přísady smícháme a na závěr přimícháme na kostky nakrájená oloupaná jablka. Nalejeme do plechu a dáme péct při 180 stupních na cca 20 min.

Varianty: Místo jablek můžete dát cuketu, hrušky nebo i jiné ovoce, případně namíchat různé druhy ovoce.

 

 

Tvarožník

Suroviny: 750 g kozího tvarohu, 5 vajec, 250g krystalového cukru, 100 g polohrubé mouky, lžička jedlé sody.

Postup: Tvaroh rozetřeme v míse s cukrem a žloutky, do mouky vmícháme sodu a vsypeme do tvarohu, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Takto připravený tvaroh rozetřeme na pečící papír na plechu a pečeme v troubě asi 35 min. při 150°C.

Podáváme teplé, jako hlavní jídlo nebo studené, jako zákusek.

Autor receptů: Ing. Iva Dvorská